Nyheter
Jobb
Bostäder
Studier
Regionen
Business
Öresundsbron

.


Invigningen av Öresundsbron

Öresundsförbindelsen invigdes den 1 juli år 2000 av de bägge ländernas statsöverhuvuden och deras regeringschefer.

Drottning Margarethe höll tal om broar som bärare av drömmar och om sundet som varit ömsom smalt och ömsom brett mellan folken i olika tider. Hon kallade bron ett spänstigt S som binder samman danskar och svenskar, en som dröm som blivit verklighet.

Kung Carl Gustaf talade till "öresundarna", vilket gav applåder, och om bron som en förhoppningarnas och möjligheternas bro i en atmosfär som vibrerar av optimism. Han kallade bron symbolen för framtidstro och förbrödring i denna dynamiska och spännande region.

Danmarks Statsminister Poul Nyrup Rasmusen inledde sitt tal med en tyst minut för de ungdomar som omkom vid Roskildefestivalen. Han talade om bron till framtiden i en region med världens kanske mest kvalificerade folk.

Statsminister Göran Person citerade Nils Ferlin och talade om avstånden mellan hjärtan och mellan hus som nu minskats. Med bron kan Skåne och Själland bli navet i ett nytt kraftfullt centrum i Norra Europa. Han benämnde den 1 juli som första dagen i en ny era.

Invigningen sändes direkt i TV till ett 30-tal länder. Kl 23.00 lördagkvällen den 1 juli började biltrafiken rulla.

Kring ett par hundra tusen personer hade redan tidigare prövat bron till fots och på hjul under pingsthelgens brofest. Nära 80000 kom i mål i Broloppet som var världens största halvmaratonlopp.


Bildreportage invigningen
Om Tycho Brahe
Sagan om Gefion och Gylfe
Reportage Öppen Bro

 


Sida1
Evenemang
Restauranger
Shopping
Kultur-fritid
Resvägar

Hotell-camp

. 
Copyright Sund1 © 2000-2001