Nyheter
Jobb
Bostäder
Studier
Regionen
Öresunbiz
Om bron

.

 

 

När bron över Öresund invigdes av folket.

Text I L Söderberg-Lidbeck. Bild B Söderberg. Copyright Sund1 / Swedensite © 2000.

 
I fyra dagar i pingsthelgen 2000 fick folket bekanta sig med den mäktiga Öresundsbron. Evenemanget var folkligt och populärt. Ung och gammal invigde bron på sitt eget sätt. Bron var öppen för cyklister, rullstols- och inlinesåkare, folkdansare, fotresenärer och marathonlöpare.

 


Sida1
Evenemang
Mat-dryck
Handel
Nöjen-fritid
Resvägar

Hotell-camp

.

Nyheter
Jobb
Bostäder
Studier
Regionen
Öresunbiz
Om bron

.

Svenska Röda korset var huvudansvarig för arrangemanget Öppen Bro. Evenemanget invigdes officiellt lördagen den 10 juni av HKH den danska prinsessan Alexandra som är beskyddare för danska röda korsets ungdomsförbund samt vår egen prinsessa Christina Magnusson som är Svenska röda korstes ordförande. Även danska rödakorsordföranden Freddy Karup Pedersen var tillstädes. 
 


Bilder från brovandringen th.

Broloppet ovan.

Bild B Söderberg Sund1 / Swedensite
Copyright © 2000.


Sida1
Evenemang
Mat-dryck
Handel
Nöjen-fritid
Resvägar

Hotell-camp

.

Nyheter
Jobb
Bostäder
Studier
Regionen
Öresunbiz
Om bron

.

Den 9/6 startade brocyklingen som hade lockat drygt 21000 svenskar och 18000 danskar att anmäla sig. De flesta genomförde cyklingen. De kostade 400 kronor för vuxna och 125 kronor för barn under 12 år att anmäla sig.

Den 10/6 var den stora brovandringsdagen. Ett mycket populärt nöje som försiggick i ett strålande väder. Många hade med sig matsäck som kom väl till pass. Bron erbjöd många lämpliga sittplatser. Räckena mellan körbanorna fungerade som "långbänk" med gott om sittplatser till alla trötta och hungriga. Alla åldrar var representerade liksom många nationer. Det kostade 80 kronor för vuxna att vandra över bron.

Den 11/6 Var det dags för brorullet cykeltävling. Kostnad 375 kr per deltagare.

Den 12/6 gick det stora broloppet av stapeln. Svenskar från Ystad till Haparanda vågade försöket att springa halvmaran mellan två länder. 43 nationer var reprsenterade bland de 90000 föranmälda löparna. Loppets längd var 21097,5 km. Loppets segrare blev Etiopiern Tsefaye Tola med tiden 59 min och 50 sek. Snabbaste kvinna blev Resituta Joseph från Tanzania med tiden en 1 tim och 8 min. Nära 80 000 genomförde loppet. Startavgiften var 550 kr.

En viss del av startavgifterna avsattes till röda korsets humanitära verksamhet.


Vid broloppets slutraka fanns en orkester strategiskt placerad. Musik och sång gav ny fart i trötta ben.

Bild B Söderberg Sund1 / Swedensite Copyright © 2000.Målgången i Broloppet.

Bild B Söderberg Sund1 / Swedensite
Copyright © 2000.

 

Reportage från broinvigningen 1 juli 2000

 Copyright Sund1 / Swedensite © 2000Sida1
Evenemang
Mat-dryck
Handel
Nöjen-fritid
Resvägar

Hotell-camp

.